Számlavezetés

  Mit érdemes tudni a számlavezetésről?

  A pénzforgalmi szolgáltatásokról és az elektronikus fizetési eszközökről szóló 227/2006. (XI. 20.) Kormányrendelet 3§. (1) bekezdésében foglaltak alapján belföldi jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével, köteles pénzeszközeit pénzforgalmi bankszámlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi bankszámlán lebonyolítani, s ennek érdekében bankszámlaszerződést kötni.

  A bankszámlaszerződés megkötése rengeteg lehetőség előtt nyitja meg az utat a vállalkozás számára. Például részben megtakarítható a készpénzes műveletek és a készpénztartás viszonylag magas költsége, ezen kívül megnyílik az út az elektronikus fizetési csatornák előtt (bankkártya, hitelkártya, POS terminál, internetes kártyaelfogadás, stb.). A bankszámlához rendelhető internetbankon keresztül a világ bármely részéről kényelmesen intézheti pénzügyeit. 

  Felhívjuk szíves figyelmét, hogy bankszámlát csak az erre jogosítvánnyal rendelkező hitelintézetnél lehet megnyitni, de a hitelintézeteket számlanyitási kötelezettség nem terheli. A pénzforgalmi rendelet értelmében pénzforgalmi bankszámla nyitására kötelezett személy részére pénzforgalmi bankszámlát a hitelintézet csak akkor nyithat, ha
  • a jogi személy és a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság létrejöttéhez szükséges nyilvántartásba (a továbbiakban: nyilvántartás) már bejegyzett jogi személy és jogi személyiség nélküli gazdasági társaság a nyilvántartást vezető szervezettől származó, 30 napnál nem régebbi okirattal igazolta, hogy a nyilvántartásban szerepel, valamint adószámát és statisztikai számjelét közölte,
  • a nyilvántartásba még be nem jegyzett jogi személy és jogi személyiség nélküli gazdasági társaság alapító okiratát (társasági szerződését) a hitelintézetnek egy másolati példányban átadta, valamint - ha cégbejegyzésre kötelezett és a pénzforgalmi számla megnyitása nem feltétele a cégbejegyzési kérelem benyújtásának - csatolta a cégbejegyzési kérelem benyújtásakor a cégbíróságon kapott tanúsítvány másolatát,
  • az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál történt nyilvántartásba vételéről szóló okirat másolati példányát a hitelintézetnek átadta. (Egyéni vállalkozó esetében az egyéni vállalkozói, illetőleg a tevékenység végzéséhez szükséges más igazolvány másolatának csatolása is szükséges.)

  FONTOS
  , hogy a bankszámla megnyitásakor, valamint használata során a bankok kötelesek betartani a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló jogszabályokat, amit a számlatulajdonosok gyakran sérelmeznek. Sajnos, nem érdemes tiltakozni, hiszen a jogszabályi rendelkezések nagyon szigorúak és kötelezőek, viszont alkalmazásuk nem függ a bankok mérlegelésétől.

   
  Számlacsomag kalkulátorról
   
  Az Online számlacsomag kalkulátor
   
   Optimalizálja vállalkozásának számlavezetési költségét! Találja meg az Online számlacsomag kalkulátor segítségével a vállalkozása számára leginkább megfelelő pénzforgalmi számlacsomagot. Ehhez nem kell mást tennie, mint az Online Számlacsomag Kalkulátorra kattintani és kitölteni a vállalkozás tranzakciós szokásaira vonatkozó adatlapot. A kalkulátor ezek alapján kiszámolja az Ön számára legkedvezőbb számlacsomagot.
   
  Tapasztalataink alapján akár több százezer forintos különbség is adódhat az éves számlavezetési költségekben, a különböző bankok kondícióinak összehasonlításakor.
   
  A kalkulátor jelenleg 15 pénzintézet 161 számlacsomagját, illetve azok variánsait tartalmazza. A számlacsomagok pontos listája, a Számlacsomagok listája menüpontban található. A számlák között kizárólag forint számlák érhetőek el, amelyek között speciális számlacsomagok is listázásra kerülnek, mint például az ügyvédek, a társasházak számára kialakított csomagok.
   
  A kalkulátor működése:
   
  Az utalásait csak papír és elektronikus típusra bontva kell megadnia. A bankon belüli és bankon kívüli megosztást maga a szoftver végzi el, a bankok vállalati piaci részesedésének figyelembe vételével. Ezzel az adatfeltöltés folyamata jelentősen könnyebbé válik mindenki számára. Amennyiben ragaszkodik hozzá, akkor feltöltheti utalásait bankonként is, így pontosabb eredményt fog kap.
   A kalkulátor a megadott havi forgalmi adatok és a tételszámok figyelembe vételével számolja ki az egyes tételek tranzakciós díjait. Minden esetben az átlagos tételnagysággal számol a kalkulátor.
  Amennyiben ingyenes tranzakciók is benne foglaltatnak a számlacsomagban, úgy a kalkulátor minden esetben kiszámítja, hogy melyik ingyenes tranzakció típus a legdrágább és először arra alkalmazza a kedvezményt.
   Kamatozó számla esetén megvizsgáljuk, hogy a kamat összege meghaladja-e a pénzforgalmi számla látraszóló kamatának és a kamatozó számla számlavezetési költségének a díját, és csak abban az esetben számolunk a kamatozó számlával, amennyiben azt megéri megnyitni.


  Hogyan használja a Számlacsomag kalkulátort?
   
   A számlacsomag kalkulátor kapcsán nem kell bonyolult dologra gondolni. Kitöltése egészen egyszerű. A kalkulációhoz alapvetően a tranzakciós szokásokra vagyunk kíváncsiak. Amint az adatlap feltöltésre került, úgy a kalkulációt követően a képernyőn láthatóvá válik az eredmény.

  A következőkben nézzük meg részletesen hogyan tudja használni a kalkulátort:

  A számlacsomag kalkulátort saját számláinak kalkulációihoz tudja használni. Az adatokat nagyon pontosan kell kitölteniKérjük, hogy nagyon figyeljen oda az adatlap kitöltésekor, mert hibás adatok megadásával, olyan számlacsomag ajánlatot kaphat, amely a valóságban magasabb költséget eredményezhet, mint a jelenlegi számlacsomagjának díja

  Mire figyeljen különösen?
  • A vállalkozás éves árbevétele a beszámolóban ezer forintban van megadva, a kalkulátorban forintban kell megadni!
  • A forgalmi adatok és a tételszámok havi adatok!
  • A deviza tételeket is forintban kell megadni!

  Nézzük a kitöltés lépéseit:

  1.

  Töltse ki a vállalkozásának az adatait. Ez a későbbi azonosításhoz és a kapcsolatfelvételhez szükséges. Meg kell adnia a jelenlegi számlavezető pénzintézet nevét a legördülő menüből. Ki kell töltenie továbbá a legutolsó lezárt év nettó árbevételét forintra átszámolva. A vállalkozás tevékenységénél minden olyan esetben, amikor nem speciális tevékenységet végez, akkor úgy kell hagynia, ahogy a kalkulátorban van. Amennyiben speciális, például gépjármű forgalmazó, vagy gyógyszertár a tevékenysége a vállalkozásának, úgy a megfelelő tevékenységet válassza ki. Ezzel a kalkulátor a speciális tevékenységű vállalkozások számára kialakított kedvezményes számlacsomagokat is figyelembe fogja venni.
  2.

  A továbbiakban rá is térünk a bankolási szokásokra. Abban az esetben ha elektronikus banki szolgáltatást igényel, akkor azt itt kell kiválasztania. Amennyiben elektronikusan kívánja bankügyeit intézni, úgy mindenképpen szüksége lesz valamilyen elektronikus banki szolgáltatásra. Kétféle választása lehet: Internet bank, amely a Bank biztonságos weboldalán található szoftver, bárhonnan elérhető. Ez banktól függően állandó, vagy változtatható belépési jelszóval és aláírási kóddal rendelkezik. Lehet üzleti terminál, amely a vállalkozás saját számítógépére telepített szoftver, amely kommunikál a bank rendszerével. Csak azon a gépen használható, amely jellemzően hardverkulccsal és kóddal biztosított. Amennyiben papír alapon intézi átutalásait, akkor ezt válassza.

  Tippünk:
   Bankoljon elektronikusan, mert ebben az esetben a bankok kedvezőbb forgalmi jutalékokat alkalmaznak.

  Ezt követően a
   kivonat küldés módját választhatja ki. A következő mező, az átlagos látraszóló egyenleg. Ez azt az összeget jelenti, amely a vállalkozásának számláján napi szinten megtalálható. A nap végén a számlán maradó összegre a bankok kamatot fizetnek. Egyes bankok csak a külön kamatozó számlára fizetnek magasabb kamatot, így ez esetben külön kamatozó számla megnyitása szükséges.

  Tippünk:
   Válassza az elektronikus kivonatot, amely nemcsak a környezetet kíméli, de a legolcsóbb megoldás is egyben.

   3.

  Az adatlap végén pedig beütheti a tranzakciós szokásainak megfelelő összegeket és tételszámokat, figyelve arra, hogy havi forgalmakról és tételszámokról van szó. Forintban kell megadni az összegeket, még a deviza tételekét is! Azokat a mezőket, ahol tranzakció típusokat nem végez, hagyja üresen! Hogyha bármiben bizonytalan, használja a súgót a mezők jobb oldalán!

  4.

  Amikor minden mező feltöltésre került, akkor nyomja meg a tovább gombot. Ekkor megjelenik a kalkuláció eredménye.

  Eredmények értelmezése:

  Az eredmények 3 oszlopban jelennek meg. Balról jobbra haladva találja az első három legjobb ajánlatot, tehát az első lesz a legkedvezőbb számlacsomag. Az eredményeket költség szerint optimalizálva mutatjuk be. A képernyőn fentről lefelé haladva, a költségcsoportonként összegzett költségelemeket találja, majd a táblázat alján a legfontosabb mezőt, a teljes éves költséget. Ez a számlaforgalmi díjakból, a jutalékokból álló költségek és a látraszóló számlaegyenleg után kapott kamatok együttes összegéből tevődik össze.

  A képernyőn ugyan csak az első három legjobb eredmény jelenik meg, de ez nem azt jelenti, hogy csak ennyi opció közül választhat. A további lehetőségekről igény esetén személyesen tájékoztatjuk, a megjelenített eredményeknél lényegesen részletesebb és bővebb adatok alapján.

  Az eredményekről, a pontos pénzintézetről és a számlacsomagról az Ön által megadott elérhetőségen értesítjük. Vagy érdeklődjön a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségen.
   
   
  Vállalati számlacsomag kalkulátorunk
  segítségével Ön is megtudhatja, hogy melyik a vállalkozása számára legkedvezőbb megoldás!

   
  Számlacsomagok listája

  Az alábbiakban felsoroljuk a Vállalati számlacsomag kalkulátorban szereplő számlacsomagok listáját, pénzintézetek szerint ABC sorrendben:

  AXA Bank    Vállalkozói alap bankszámla
  AXA Bank    Vállalkozói bónusz bankszámla
  AXA Bank    Ügyvédi számlacsomag
  Budapest Bank Nyrt.    kisvállalati Standard számla
  Budapest Bank Nyrt.    kisvállalati SprinterNet I.
  Budapest Bank Nyrt.    kisvállalati SprinterNet II.
  Budapest Bank Nyrt.    kisvállalati SprinterNet III.
  Budapest Bank Nyrt.    kisvállalati SprinterNet IV.
  Budapest Bank Nyrt.    kisvállalati SprinterNet V.
  Budapest Bank Nyrt.    kisvállalati Sprinter I.
  Budapest Bank Nyrt.    kisvállalati Sprinter II.
  Budapest Bank Nyrt.    kisvállalati Sprinter III.
  Budapest Bank Nyrt.    kisvállalati Sprinter IV.
  Budapest Bank Nyrt.    kisvállalati Sprinter V.
  Budapest Bank Nyrt.    Civil csomag
  Budapest Bank Nyrt.    Perfekt csomag
  Budapest Bank Nyrt.    Perfekt csomag
  Budapest Bank Nyrt.    Budapest E-csomag
  Budapest Bank Nyrt.    Paragrafus csomag
  Budapest Bank Nyrt.    e-Paragrafus csomag
  Budapest Bank Nyrt.    e-Bónusz csomag
  Budapest Bank Nyrt.    Webstart csomag
  Budapest Bank Nyrt.    e-Könyvelő csomag
  Citibank Zrt.    CitiBusiness 0-20
  Citibank Zrt.    CitiBusiness 20-50
  Citibank Zrt.    CitiBusiness 50-80
  Citibank Zrt.    CitiBusiness 80-120
  Citibank Zrt.    CitiBusiness 120-180
  Citibank Zrt.    CitiBusiness 180-300
  Citibank Zrt.    CitiBusiness 300-450
  Citibank Zrt.    CitiBusiness 10-180
  Citibank Zrt.    CitiBusiness 180
  Citibank Zrt.    CitiBusiness Könyvelői Számlacsomag
  Erste Bank Hungary Zrt.    Pénzforgalmi bankszámla
  Erste Bank Hungary Zrt.    Induló I. számlacsomag
  Erste Bank Hungary Zrt.    Induló II. számlacsomag
  Erste Bank Hungary Zrt.    Befutó számlacsomag
  Erste Bank Hungary Zrt.    Társadalmi szervezetek
  Erste Bank Hungary Zrt.    Partner számlacsomag
  Erste Bank Hungary Zrt.    Gyógyszertári számlacsomag
  Erste Bank Hungary Zrt.    Társasházi számlacsomag
  Erste Bank Hungary Zrt.    Business számlacsomag
  Erste Bank Hungary Zrt.    Business Max számlacsomag
  Erste Bank Hungary Zrt.    Válogatás I. számlacsomag
  Erste Bank Hungary Zrt.    Válogatás II. számlacsomag
  Erste Bank Hungary Zrt.    Vállalati bankszámla
  FHB Bank Zrt.    FHB Start Bankszámla
  FHB Bank Zrt.    FHB Bázis Bankszámla
  FHB Bank Zrt.    FHB Plusz Bankszámla
  FHB Bank Zrt.    FHB Prémium Bankszámla
  FHB Bank Zrt.    FHB Partner Bankszámla
  FHB Bank Zrt.    FHB Társasházi Bankszámla
  Gránit Bank Zrt.    Mikro, KKV Standard vállalkozói számla
  Gránit Bank Zrt.    Mikro, KKV Alapszámla
  Gránit Bank Zrt.    Mikro, KKV Alapszámla 
  Kereskedelmi és Hitelbank    Vállalati bankszámla
  Kereskedelmi és Hitelbank    Rugalmas számlacsomag (A kat.)
  Kereskedelmi és Hitelbank    Rugalmas számlacsomag (B kat.)
  Kereskedelmi és Hitelbank    Rugalmas számlacsomag (C kat.)
  Kereskedelmi és Hitelbank    Rugalmas számlacsomag (D kat.)
  Kereskedelmi és Hitelbank    Rugalmas számlacsomag (E kat.)
  Kereskedelmi és Hitelbank    START számlacsomag
  Kereskedelmi és Hitelbank    AKTÍV számlacsomag
  Kereskedelmi és Hitelbank    DINAMIKUS számlacsomag
  Kereskedelmi és Hitelbank    JOGI számlacsomag
  Kereskedelmi és Hitelbank    JOGI e-számlacsomag
  Kereskedelmi és Hitelbank    EGÉSZSÉGÜGYI számlacsomag
  Kereskedelmi és Hitelbank    EGÉSZSÉGÜGYI e-számlacsomag
  Kereskedelmi és Hitelbank    KÖNYVELŐI számlacsomag
  Kereskedelmi és Hitelbank    KÖNYVELŐI e-számlacsomag
  Kereskedelmi és Hitelbank    Társasházi számlacsomag
  Kereskedelmi és Hitelbank    Társasházi e-számlacsomag
  Magyarországi Volksbank Zrt.    Standard
  Magyarországi Volksbank Zrt.    ALFA számlacsomag
  Magyarországi Volksbank Zrt.    SZIGMA számlacsomag
  Magyarországi Volksbank Zrt.    OMEGA számlacsomag
  Magyarországi Volksbank Zrt.    MEDICAL számlacsomag
  Magyarországi Volksbank Zrt.    KONTÓ számlacsomag
  Magyarországi Volksbank Zrt.    JUSTITIA számlacsomag
  Magyarországi Volksbank Zrt.    NON-PROFIT Bázis számlacsomag
  Magyarországi Volksbank Zrt.    NON-PROFIT Tandem számlacsomag
  Magyarországi Volksbank Zrt.    MEDICAL Komplex számlacsomag
  Mecsekvidéke Takarékszövetkezet    Vállalkozói számla
  Mecsekvidéke Takarékszövetkezet    Nonprofit szervezetek
  MKB Bank Zrt.    Standard bankszámla
  MKB Bank Zrt.    1x1 NOVA Csomag
  MKB Bank Zrt.    1x1 MIKRO Csomag
  MKB Bank Zrt.    1x1 DINAMIKA Csomag
  MKB Bank Zrt.    1x1 ELEKTRONIKUS Csomag
  MKB Bank Zrt.    1x1 FLOTTA Csomag
  MKB Bank Zrt.    1x1 DE JURE Csomag
  Oberbank    Vállalati bankszámla
  OTP Bank Nyrt.    Közép-, nagyvállalati Standard
  OTP Bank Nyrt.    Közép-, nagyvállalati ELECTRA
  OTP Bank Nyrt.    Közép-, nagyvállalati KAPCSOLAT
  OTP Bank Nyrt.    Közép-, nagyvállalati e-Forint
  OTP Bank Nyrt.    Közép-, nagyvállalati Non-profit
  OTP Bank Nyrt.    Közép-, nagyvállalati Terra
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Alap számla
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Non-Profit Alap számla
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati e-Forint számla
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Bázis
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Bázis NP
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Start
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Start
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Standard
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati e-számla
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Komfort
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Komfort
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Gold
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Non-Profit
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Patika
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Patika 100
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati PatikaPlusz
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati PatikaPlusz 100
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati JogÁsz
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati JogÁsz 100
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati JogÁszPlusz
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati JogÁszPlusz 100
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Standard DevizaPlusz
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati e-devizaPlusz
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Szinkron
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Szinkron Extra
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Terra
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Agrár Alap számla
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Agrár e-Forint számla
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Agrár Non-Profit számla
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Takaros
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Alapszámlacsomag 0
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Alapszámlacsomag 2
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Alapszámlacsomag 4
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Mozaik 0
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Mozaik 2
  OTP Bank Nyrt.    Mikro-, kisvállalati Mozaik 4
  Raiffeisen Bank Zrt.    Bronz számlacsomag
  Raiffeisen Bank Zrt.    Ezüst számlacsomag
  Raiffeisen Bank Zrt.    Ezüst Plusz számlacsomag
  Raiffeisen Bank Zrt.    Arany számlacsomag
  Raiffeisen Bank Zrt.    Arany Plusz számlacsomag
  Raiffeisen Bank Zrt.    Platina számlacsomag
  Raiffeisen Bank Zrt.    Platina Plusz számlacsomag
  Raiffeisen Bank Zrt.    Gyémánt számlacsomag
  Raiffeisen Bank Zrt.    Gyémánt Plusz számlacsomag
  Raiffeisen Bank Zrt.    Prémium számlacsomag
  Sopron Bank    Vállalkozói számlacsomag
  Sopron Bank    Vállalkozói I. számlacsomag
  Sopron Bank    Vállalkozói II. számlacsomag
  Sopron Bank    Üzleti számlacsomag
  Sopron Bank    Extra számlacsomag
  Sopron Bank    Prémium számlacsomag
  Sopron Bank    Prémium számlacsomag
  Sopron Bank    Prémium számlacsomag
  UniCredit Bank Zrt.    Vállalati Forint bankszámla
  UniCredit Bank Zrt.    Kisvállalati Forint bankszámla
  UniCredit Bank Zrt.    Patika számacsomag
  UniCredit Bank Zrt.    Praxis számlacsomag
  UniCredit Bank Zrt.    Audit számlacsomag
  UniCredit Bank Zrt.    Paragrafus számlacsomag
  UniCredit Bank Zrt.    Stúdió Csomaghoz
  UniCredit Bank Zrt.    Non-Profit számlacsomag
  UniCredit Bank Zrt.    Társasházi számlacsomag